Acasă, Feluri principale și garnituri, Rețete

Risotto cu ciuperci (vegan)

Rissoto cu ciuperci (vegan)
printfriendly pdf email button md - Risotto cu ciuperci (vegan)

Risotto cu ciuperci (vegan)

Timp de pregătire

10 minute

Timp de preparare

30  minute

Timp total

40 minute

Porții: 2 – 3 porții

Ingrediente:

  • 2 lg ulei de măsline
  • 1 cană orez (200 gr am folosit eu)
  • 3 căni apă fierbinte
  • 300gr ciuperci, tăiate felii (eu am folosit ciuperci champignon, dar puteți folosi orice tip)
  • 1 ceapă medie, tocată mărunt
  • 5 căței usturoi, tocat feliuțe
  • 50 gr caju hidratat
  • 100 ml vin alb sec
  • 2 lg nutritional yeast
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Orezul se spală într-o sită deasă și se lasă să se scurgă.

Ciupercile se spală și se taie feliuțe nu foarte subțiri. 

Ceapa se curăță, se spală și se toacă mărunt.

Usturoiul se curăță, se spală și se taie feliuțe.

Puneți o oală cu apă la fiert. E de preferat să aveti apă fierbinte la îndemână în timpul preparării risotto-ului.

Într-o tigaie mare se pune uleiul de măsline, ceapa și usturoiul. Se călesc pentru 4 minute la foc mic, amestecând din când în când pentru a nu se arde. Apoi se adaugă orezul și se va lăsa la prajit cam 5 minute, până când devine translucid. Amestecați în continuu în orez.

După ce orezul s-a prăjit, se adaugă prima cană de apă fierbinte. Cănile de apă se vor adăuga pe rând. Se adaugă prima cană, după care așteptați ca orezul să absoarbă apa, se adaugă a doua cană și respectiv a treia cană. Adaugați următoarea cană doar când orezul a absorbit întreaga apă adăugată anterior.

Între timp se pregătește crema de caju. Se pune cajuul hidratat în blender împreună cu vinul și cele 2 linguri de nutritional yeast. Se mixează pentru 1-2 minute până când se obține o compoziție omogenă.  

Odată cu a treia cană de apă se adaugă și ciupercile. Asteptați până se absoarbe apa și adăugați crema de caju.

Crema de caju se toarnă peste orez, amestecând ușor. Se mai lasă pe foc 2-3 minute, până se evaporă vinul.

Se adaugă sare și piper, după gust. Se servește fierbinte, imediat ce este gata.

Notă:

Pentru rissoto se recomandă orezul cu bob rotund și nu foarte lung ArborioCarnaroli sau Vialone Nano, dar puteți folosi ce tip doriți.

Vinul și crema de caju nu sunt obligatorii la această rețetă.

Vinul poate fi adăugat în risotto imediat după prăjirea orezului sau spre sfârșit. Eu am preferat să adaug vinul spre sfârșitul risotto-ului deoarece îmi place aroma puternică ce o conferă mâncării.

De asemenea puteți să faceți această rețetă și fără crema de caju. Folosind doar drojdia inactivă (nutritional yeast) veți obține un risotto super cremos.

Este de preferat ca risotto-ul să se gătească chiar înainte de a fi servit. Prin racire se va întări și chiar dacă îl încălzim iar, nu va mai avea aceași savoare.

Rissotto cu ciuperci… o rețetă rapidă pentru o cină perfectă. Serviți alături un pahar de vin alb sec.

risotto ciuperci vegan 1 1024x768 - Risotto cu ciuperci (vegan)

risotto ciuperci vegan 2 1024x768 - Risotto cu ciuperci (vegan)

risotto ciuperci vegan 3 1024x768 - Risotto cu ciuperci (vegan)

risotto ciuperci vegan 4 1024x768 - Risotto cu ciuperci (vegan)

risotto ciuperci vegan 5 1024x768 - Risotto cu ciuperci (vegan)

risotto ciuperci vegan 6 1024x768 - Risotto cu ciuperci (vegan)

risotto ciuperci vegan 9 1024x768 - Risotto cu ciuperci (vegan)

Vezi ultima rețetă: Trufe raw vegane cu prune deshidratate aici. 
Tagged , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *