Acasă, Feluri principale și garnituri, Rețete

Piure de cartofi cu mazăre și ceapă caramelizată (vegan)

Piure de cartofi cu mazăre și ceapă caramelizată (vegan)
printfriendly pdf email button md - Piure de cartofi cu mazăre și ceapă caramelizată (vegan)

piure cartofi mazare ceapa caramelizata vegan1 1024x768 - Piure de cartofi cu mazăre și ceapă caramelizată (vegan)

Nu-mi pot aduce aminte de când nu am mai pregătit un piure de cartofi. Nu știu de ce, dar gătesc foarte rar piure de cartofi…poate de 2 ori pe an. Îmi plac foarte mult cartofii, doar că nu îi gatesc sub formă de piure. Azi am zis să încerc să aduc altceva piureului clasic de care sunt oarecum plictisită. Așa că m-am gândit să îl combin cu mazăre și ceapă caramelizată. Mai jos ai rețeta pentru Piure de cartofi cu mazăre și ceapă caramelizată (vegan). Sper să sune apetisant și să o încerci. E foarte bună această combinație! 🙂

Piure de cartofi cu mazăre și ceapă caramelizată (vegan)

Timp de pregătire

50 de minute

Timp de preparare

20 de minute

Timp total

1 h 10 de minute

Porții: 4 porții

Ingrediente:

  • 900 gr cartofi albi
  • 400 gr mazăre de la borcan
  • 3 cepe albe mari, tocate mărunt
  • 3 lg ulei de cocos (pentru călit ceapa) + 2 lgț pentru piure
  • 100 ml lapte vegetal (eu am folosit lapte de migdale)
  • 1 lg mărar uscat
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Spală cartofii de pământ, curăță-i de coajă și pune-i într-un bol cu apă rece. Taie cartofii în bucăți aproximativ egale, dar nu foarte mici. Spală foarte bine cartofii tăiați și pune-i pe foc într-o oală încăpătoare. Adaugă 1 lgț de sare și mărarul uscat. Lasă cartofii să fiarbă la foc mediu, sub capac, până ce furculița intră ușor în ei.

Curăță, spală și toacă ceapa mărunt. Eu am tocat-o cu robotul de bucătărie.

Pune ceapa la călit în 3 lg de ulei de cocos, la foc mic, pentru 30 de minute. Amestecă din când în când în ceapă. După cele 30 de minute adaugă și mazărea, clătită în prealabil cu apă rece și mai lasă pe foc pentru 2 minute.

Scurge cartofii de apă. Dacă vrei poți folosi apa în care au fiert cartofii în loc de lapte. Adaugă peste cartofii fierți cele 2 lgț de ulei de cocos și laptele. Cu ajutorul unui zdrobitor de cartofi sau cu mixerul de mână începe să zdrobești cartofii. Nu trebuie să îi zdrobești foarte mult. Dacă mai rămân bucăți de cartofi vei avea un piure cu mai multă textură.

Toarnă peste piure ceapa caramelizată împreună cu mazărea. Amestecă ușor. Gustă și dacă e necesar mai adaugă sare și piper.

piure cartofi mazare ceapa caramelizata vegan3 1024x768 - Piure de cartofi cu mazăre și ceapă caramelizată (vegan)

piure cartofi mazare ceapa caramelizata vegan4 1024x768 - Piure de cartofi cu mazăre și ceapă caramelizată (vegan)

piure cartofi mazare ceapa caramelizata vegan5 1024x768 - Piure de cartofi cu mazăre și ceapă caramelizată (vegan)

piure cartofi mazare ceapa caramelizata vegan6 1024x768 - Piure de cartofi cu mazăre și ceapă caramelizată (vegan)

piure cartofi mazare ceapa caramelizata vegan7 1024x768 - Piure de cartofi cu mazăre și ceapă caramelizată (vegan)

piure cartofi mazare ceapa caramelizata vegan8 1024x768 - Piure de cartofi cu mazăre și ceapă caramelizată (vegan)

piure cartofi mazare ceapa caramelizata vegan9 1024x768 - Piure de cartofi cu mazăre și ceapă caramelizată (vegan)

piure cartofi mazare ceapa caramelizata vegan10 1024x768 - Piure de cartofi cu mazăre și ceapă caramelizată (vegan)

piure cartofi mazare ceapa caramelizata vegan11 1024x768 - Piure de cartofi cu mazăre și ceapă caramelizată (vegan)

piure cartofi mazare ceapa caramelizata vegan12 1024x768 - Piure de cartofi cu mazăre și ceapă caramelizată (vegan)

Vezi ultima rețetă: Cartofi acordeon la cuptor (vegan) aici.

 

 

Tagged , , , ,

2 thoughts on “Piure de cartofi cu mazăre și ceapă caramelizată (vegan)

  1. Ceapa caramelizata la piure (mai pe romaneste ceapa prajita) e gustul copilariei, asa face mama. Mi-a trebuit mult timp sa imi reeduc papilele gustative si sa ma obisnuiesc fara, ca altfel ajung ca mama, cu ficatul prost. E drept, noi mancam des piure, de 2-3 ori pe luna.

    Dar cu mazare nu mancai 🙂

    1. Poti cali ceapa in apa. Eu fie folosesc ulei de cocos la calit, fie calesc legumele in apa. Depinde cum imi vine pe moment.
      Am adaugat mazare pentru mai multa textura si consistenta si a iesit foarte bun. In loc de mazare poti folosi ciuperci. E la fel de bun. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *