Acasă, Feluri principale și garnituri, Rețete

Orez brun cu morcovi și mazăre (vegan)

Orez brun cu morcovi și mazăre (vegan)
printfriendly pdf email button md - Orez brun cu morcovi și mazăre (vegan)

orez brun morcovi mazare vegan1 1024x768 - Orez brun cu morcovi și mazăre (vegan)

Se spune că orezul brun este mai sănătos decât orezul alb. Cât adevăr e în spatele acestor vorbe, nu știu. Orice lucru consumat în exces nu e prea sănatos așa că… dar mai bine trecem la rețetă. 🙂 Azi am pregătit Orez brun cu morcovi și mazăre (vegan), o rețetă care se prepară ușor și este foarte sățioasă.

Când am gustat prima dată orez brun, mi-a zburat gândul la colivă… seamănă oarecum. 🙂 Tu ce crezi?

orez brun morcovi mazare vegan2 1 1024x768 - Orez brun cu morcovi și mazăre (vegan)

Orez brun cu morcovi și mazăre (vegan)

Timp de pregătire

20 de minute

Timp de preparare

40 de minute

Timp total

60 de minute

Porții: 2 porții

Ingrediente:

  • 200 gr orez brun
  • 500 ml apă
  • 4 morcovi medii, tocați mărunt (eu am avut cca. 230 gr)
  • 200 gr mazăre de la borcan
  • 2 lg ulei de cocos
  • sare
  • piper

Servire:

  • sos de soia (opțional)
  • avocado (opțional)

Mod de preparare:

Spală foarte bine orezul cu apă rece.

Într-o oală pune orezul spălat împreună cu 500 ml apă și 1 lgț de sare. Adu compoziția la fierbere, la foc mare. Când începe să fiarbă, redu focul la mic și acoperă cu un capac. Lasă să fiarbă până când orezul a absorbit toată apa. Orezul va fi fiert în aproximativ 40 de minute. Nu este necesar să amesteci în orez în tot acest timp. După cele 40 de minute gustă orezul să vezi dacă e făcut. Dacă cumva ți se pare că orezul nu e suficient fiert, mai toarnă puțină apă fierbinte și mai lasă pe foc pentru căteva minute. Când orezul este făcut și a absorbit toată apa, stinge focul și acoperă cu un capac. Lasă deoparte pentru 10 minute. După cele 10 minute amestecă ușor în orez cu o furculiță pentru ca boabele să se desprindă unele de altele.

În timpul în care fierbe orezul te poți ocupa de legume.

Curăță, spală și toacă morcovii.

Pune morcovii la călit în cele 2 lg de ulei de cocos, pentru 10 minute, la foc mic. Presară puțină sare peste morcovi. Amestecă din când în când.

După cele 10 minute adaugă și mazărea (scursă și clătită cu apă în prealabil) și mai lasă pe foc pentru 5 minute. Stinge focul.

Toarnă orezul peste legume și amestecă.

Adaugă sare și piper după gust.

Se servește fierbinte.

Opțional poți adaugă și 2 lg de sos de soia.

orez brun morcovi mazare vegan3 1024x768 - Orez brun cu morcovi și mazăre (vegan)

orez brun morcovi mazare vegan4 1024x768 - Orez brun cu morcovi și mazăre (vegan)

orez brun morcovi mazare vegan5 1024x768 - Orez brun cu morcovi și mazăre (vegan)

orez brun morcovi mazare vegan6 1024x768 - Orez brun cu morcovi și mazăre (vegan)

orez brun morcovi mazare vegan7 1024x768 - Orez brun cu morcovi și mazăre (vegan)

orez brun morcovi mazare vegan8 1024x768 - Orez brun cu morcovi și mazăre (vegan)

orez brun morcovi mazare vegan9 1024x768 - Orez brun cu morcovi și mazăre (vegan)

orez brun morcovi mazare vegan10 1024x768 - Orez brun cu morcovi și mazăre (vegan)

Vezi ultima rețetă: Quinoa cu lapte (vegan) aici.

 

Tagged , ,

7 thoughts on “Orez brun cu morcovi și mazăre (vegan)

  1. Eu fac ceva de genul asta dar fara ulei, si le fierb impreuna de la inceput (morcov cu orez), alte legume pe traseu (mazare mai rar dar cel mai des dovlecel, ardei, ceapa verde – merg minunat impreuna).
    La final adaug parmezan si oleaca de vin, si amestec cateva minute, inchid foc si adaug o lingura de ulei de masline pt ca am.

    Ti-am mai zis, evit calitul/trasul la tigaie (acestui obicei romanesc vechi ce a adus colesteroale si trigliceride in familie la mine).

    1. Nu am vrut sa pun legumele la fiert cum orezul brun pentru ca s-ar fi facut piure… cum orezul brun fierbe mai greu. Ceapa verde!? Abia o astept! 🙂
      Din fericire niciodata nu am avut probleme cu colesterolul si trigliceridele. Calesc fie cu apa, fie cu ulei de cocos… in functie de cum imi vine pe moment. La aceasta reteta am folosit putine condimente si din acest motiv am ales sa calesc legumele in ulei de cocos… pentru mai mult gust.
      Sunt de acord ca nu trebuie facut un obicei din a cali in ulei, chiar daca se presupune ca un ulei ar fi mai sanatos decat altul. Echilibru… 🙂

      1. Din metodele de gatire, tratarea termica in ulei e cel mai nociv. Crud este cel mai bun. Intermediar sunt gatitile la temp. joasa (slow cooker e la 70-80-gr) sau la abur, apoi mai agresiv e la cuptor temp. joasa, si mai agresiv e fierberea sub presiune etc.

        Uite o idee de articol pt tine: sa studiezi cat nevoie e de gatit pt anumite feluri de mancare (de ex. brocolli 5-6 min de fiert ajunge, morcovii 20-25min, pastele al dente si cate tipuri etc) totul pt a valorifica la maxim.

        1. Crud intr-adevar e cel mai bun. De regula mananc doar o data pe zi mancare gatita, in rest incerc sa mananc doar crud. Din acest motiv „imi permit” sa mai „trisez” si sa calesc in ulei de cocos. Dar… de vreo cateva saptamani ma bate gandul de a renunta sa mai calesc legumele in ulei de cocos. Am calit legumele de atatea ori in apa si au iesit la fel de bune.
          Nu m-am gandit niciodata sa scriu un articol despre orice altceva decat retete. Ma simt stangace si simt ca mai am multe de invatat.
          Iti multumesc mult prentru recomandare. Apreciez. 🙂

          1. Crud versus gatit e un subiect vechi. Sunt anumite componente ce se absorb si diger mai bine prin fierbere, deci sa nu o anulam. Eu am citit cu ani in urma cand era copila mica la inceput de diversificare, au trecut deja 9 ani…cred ca studii medicale am gasit pe ncbi sau bjm sau oxford journals sau harvard edu (nu mai tin minte, citeam multe) si mi s-a parut f. constructiv sa inteleg ca exista un optim pentru fiecare leguma/fruct si putem cu mici noi obiceiuri sa mancam mai bine. Si cu asta face potrivit blogului tau, tocmai ca e vegan, pe segment limitat.

            Noi mancam 2 mese calde pe zi, dar nu toata masa e gatita. Adica mai fac un fel de supa cruda dar..calda, sau lapte crud dar cald – potrivit pt corp.

          2. Cu alimentatia, cu gatit versus crud e o discutie lunga si indelung dezbatuta. Am citit si eu multe cu privire la gatit versus crud. Prin fierbere legumele pierd intr-adevar vitaminele, dar pe de alta parte, atunci cand unele legume sunt fierte, creste nivelul altor nutrienti pe care acestea le contin. E destul de greu sa ai o alimentatie bazata doar pe cruditati. Eu cred ca cel mai important e sa stii sa mentii un echilibru si sa nu abuzezi… sa ii dai corpului macar o masa cruda pe zi si cat mai multa apa.

          3. Trebuie sa imi spui si mie ce supa cruda faci?… inca nu am incercat asa ceva. Dar la vara cu siguranta vor fi la ordinea zilei. Primesc de la parinti legume (de la ei din gradina) care au un gust de neegalat in comparatie cu cele cumparate din supermarket sau chiar piata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *