Acasă, Băuturi, Rețete

Lapte de soia

Lapte soia
printfriendly pdf email button md - Lapte de soia

A venit şi ziua în care am decis că trebuie să învăţ să prepar lapte vegetal. Mi-am dat seama cât de mulţi bani cheltui cu laptele vegetal şi era musai să găsesc o soluţie. Economisesc pe o parte dar cheltui pe alta şi asta nu e bine. E prima dată când prepar lapte vegetal. Am avut emoţii la început îţi spun sincer. Dar acum, când s-a dovedit a fi un succes, pot spune cu mâna pe inimă că este mai uşor decât pare şi sincer e mult mai gustos decât laptele care se găsește în comerț. Sau poate spun asta pentru că l-am pregătit eu?! 🙂 Habar n-am. Cert este că mă unge pe suflet și sunt mândră de rezultat. 🙂 Te invit să vezi mai jos reţeta pentru Lapte de soia.

Nu ştiu exact care sunt proporţiile corecte de boabe de soia hidratate + apă, dar îmi voi da eu seama pe parcurs, după mai multe sesiuni de preparat lapte vegetal. La această prima încercare am mixat 7 lg de boabe de soia hidratate + 1 cană de apă. Cred totuși că am pus prea multe linguri de boabe de soia hidratate. Pe viitor voi reduce numărul şi voi mixa 5 lg de boabe de soia hidratate + 1 cană de apă. Dacă cumva vrei să prepari acest lapte vegetal după această reţetă, îţi recomand să mixezi 5 lg de boabe de soia hidratate + 1 cană de apă.

Din ce am mai citit pe internet, am înțeles că dintr-un kg de boabe de soia s-ar putea obține cca 30 l de lapte. Sincer mi se pare puțin exagerat. Sau poate vorbesc eu în necunoştinţă de cauză. Cert este că pe viitor voi încerca să obțin o cantitate mai mare de lapte. Voi experimenta cu 5 lg de boabe de soia hidratate  + 1 cană de apă, după care voi experimenta cu 4 lg de boabe de soia hidratate  + 1 cană de apă. Cred că ar fi ideal dacă din 500 gr de boabe de soia ar rezulta 10 l de lapte. Nici nu am nevoie de mai mult. 🙂 

Eu am folosit 500 gr de boabe de soia și am obținut 3,6 l de lapte. Am păstrat 2 l de lapte de soia pentru consum iar din 1,6 l de lapte am preparat Brânză de soia (Tofu). Vezi aici rețeta. Prin urmare din 500 gr de boabe de soia au rezultat 3.6 l de lapte. Cu siguranţă se poate obţine mai mult lapte. Din acest motiv îţi recomand  să mixezi 5 lg de boabe de soia hidratate + 1 cană de apă. 

Dacă încerci această reţetă, te rog să îmi spui. 

lapte soia1 1024x768 - Lapte de soia

lapte soia2 768x1024 - Lapte de soia

Lapte de soia

Ingrediente: 

 • 500 gr boabe de soia nemodificate genetic
 • apă

Mod de preparare:

Alege boabele de soia de impurități. Clătește boabele de soia cu apă.

Pune boabele de soia într-un vas încăpător. Acoperă cu apă. Lasă boabele de soia la înmuiat pentru 12 – 24 de ore.  În acest interval schimbă apa de 2 – 3 ori.

lapte soia3 768x1024 - Lapte de soia

lapte soia4 1024x768 - Lapte de soia

După 24 de ore boabele își vor mări volumul de aproape 3 ori.

lapte soia5 1024x768 - Lapte de soia

Când boabele de soia s-au înmuiat, se scurg de apă, se acoperă iar cu apă și se îndepărtează pielițele. Te vei ajuta de ambele mâini pentru a face acest lucru. Freacă ușor boabele de soia în palme pentru a îndepărta pielițele. Pielițele vor rămâne la suprafața apei așa că e destul de ușor să le îndepărtezi. Repetă acest pas până îndepărtezi pe cât posibil toate pielițele. Nu este însă nici o problemă dacă îţi mai scapă câteva. 🙂

lapte soia6 1024x768 - Lapte de soia

Scurge de apă boabele de soia și toarnă-le în blender.

La 7 lg (sau 5 lg) de boabe de soia hidratate pui o cană de apă. Mixezi. Și tot așa până termini toată cantitatea.  Eu am un blender mic așa că această operațiune a durat puțin mai mult.

lapte soia7 768x1024 - Lapte de soia

Strecoară laptele printr-o sită deasă, deasupra căreia pui pânză de tifon. Pulpa care rămâne este cunoscută sub numele de okara. Nu o arunca. O poți folosi la alte mâncăruri.

lapte soia8 1024x768 - Lapte de soia

lapte soia10 768x1024 - Lapte de soia

Pune laptele la fiert într-o oală. Adu la fierbere la foc mare. Amestecă din când în când cu o lingură de lemn, pentru ca laptele să nu se prindă de fundul oalei. Când începe să fiarbă, redu focul. Lasă să fiarbă pentru cel puțin 10 minute. Cu cât va fierbe mai mult, cu atât mai puțin se va simți gustul de soia. De preferat să guști laptele din când în când și când ajungi la gustul dorit, oprești focul. Cât timp laptele e pe foc, ai grijă să amesteci cât mai des, să nu dea în foc sau să se prindă de fundul oalei. E de preferat să nu lași oala nesupravegheată.

lapte soia9 1024x768 - Lapte de soia

lapte soia11 1024x768 - Lapte de soia

Și gata. Poți adăuga arome, esențe, cacao, fructe… 

Păstrează laptele la frigider, în sticle de sticlă sau borcane cu capac.

Eu am fiert laptele 30 de minute și are un gust minunat. Nu are acel gust pregnant de soia. 

lapte soia12 768x1024 - Lapte de soia

lapte soia13 1024x768 - Lapte de soia

lapte soia14 768x1024 - Lapte de soia

lapte soia15 1024x768 - Lapte de soia

lapte soia16 1024x768 - Lapte de soia

Lapte de soia
 
Ingrediente
 • 500 gr boabe de soia nemodificate genetic
 • apă
Mod de preparare
 1. Alege boabele de soia de impurități. Clătește boabele de soia cu apă.
 2. Pune boabele de soia într-un vas încăpător. Acoperă cu apă. Lasă boabele de soia la înmuiat pentru 12 - 24 de ore. În acest interval schimbă apa de 2 - 3 ori.
 3. După 24 de ore boabele își vor mări volumul de aproape 3 ori.
 4. Când boabele de soia s-au înmuiat, se scurg de apă, se acoperă iar cu apă și se îndepărtează pielițele. Te vei ajuta de ambele mâini pentru a face acest lucru. Freacă ușor boabele de soia în palme pentru a îndepărta pielițele. Pielițele vor rămâne la suprafața apei așa că e destul de ușor să le îndepărtezi. Repetă acest pas până îndepărtezi pe cât posibil toate pielițele. Nu este însă nici o problemă dacă îţi mai scapă câteva. 🙂
 5. Scurge de apă boabele de soia și toarnă-le în blender.
 6. La 7 lg (sau 5 lg) de boabe de soia hidratate pui o cană de apă. Mixezi. Și tot așa până termini toată cantitatea. Eu am un blender mic așa că această operațiune a durat puțin mai mult.
 7. Strecoară laptele printr-o sită deasă, deasupra căreia pui pânză de tifon. Pulpa care rămâne este cunoscută sub numele de okara. Nu o arunca. O poți folosi la alte mâncăruri.
 8. Pune laptele la fiert într-o oală. Adu la fierbere la foc mare. Amestecă din când în când cu o lingură de lemn, pentru ca laptele să nu se prindă de fundul oalei. Când începe să fiarbă, redu focul. Lasă să fiarbă pentru cel puțin 10 minute. Cu cât va fierbe mai mult, cu atât mai puțin se va simți gustul de soia. De preferat să guști laptele din când în când și când ajungi la gustul dorit, oprești focul. Cât timp laptele e pe foc, ai grijă să amesteci cât mai des, să nu dea în foc sau să se prindă de fundul oalei. E de preferat să nu lași oala nesupravegheată.
 9. Și gata. Poți adăuga arome, esențe, cacao, fructe...
 10. Păstrează laptele la frigider, în sticle de sticlă sau borcane cu capac.

 
Vezi ultima rețetă: Batoane energizante cu migdale şi nuci macadamia (vegan) aici. 
Tagged ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe: