Acasă, Gustări, Gustări sărate, Pizza, Rețete

Foccacia cu ierburi aromatice (vegan)

Foccacia cu ierburi aromatice (vegan)
printfriendly pdf email button md - Foccacia cu ierburi aromatice (vegan)

O rețetă ușoară și rapidă pentru aluatul de pizza, prezentată de Gennaro Contaldo, unul din mentorii lui Jamie Oliver (vezi video la final).

Va rezulta un aluat minunat, potrivit atât pentru o pizza subțire și crocantă, cât și pentru o Foccacia pufoasă la interior și crocantă la exterior. Iar dacă adaugi și câteva ierburi aromatice, vei obține o Foccacia cu ierburi aromatice (vegan) absolut minunată… vorba aceea „curcubeu pe cerul gurii”. 🙂 

Foccacia cu ierburi aromatice9 - Foccacia cu ierburi aromatice (vegan)

Foccacia cu ierburi aromatice (vegan)

Timp de pregătire

5 minute

Timp de preparare

15 minute

Timp total

20 minute

Ingrediente blat:

  • 500 gr făină albă
  • 325 ml apă caldă
  • 7 gr drojdie uscată
  • 1 lgț sare

Ingrediente pentru uns:

  • ulei de măsline
  • frunze uscate de usturoi sălbatic
  • oregano
  • busuioc
  • rozmarin
  • sare

Mod de preparare:

Cerne făina într-un castron mare. Toarnă sarea și amestecă.

Într-un pahar amestecă drojdia uscată cu apa caldă iar apoi toarnă amestecul peste făină. Cu ajutorul mâinilor începe să formezi aluatul. Pentru a frământa mai ușor, toarnă amestecul pe blatul de lucru. Dacă este prea lipicios mai adaugă puțină făină. Frământă aluatul pentru câteva minute. Prinde aluatul dintr-un capăt și cu cealaltă mână trage și pliază, trage și pliază, trage și pliază… repetă de câteva ori această mișcare (vezi video la final pentru a înțelege mai bine).

Acum aluatul este gata. Îl poți tăia în 4 bucăți și astfel vei obține 4 pizza sau în 2 bucăți și astfel vei obține 2 Foccacia. Eu l-am tăiat în 2 bucăți deoarece azi pregătesc Foccacia. Pune bucațile de aluat într-o tavă tapetată cu puțin griș sau pesmet, peste bucățile de aluat pune puțină făină și acoperă cu un prosop umed. Lasă aluatul la dospit pentru cel puțin 2 ore, undeva la cald. Va crește foarte mult!!

După cele 2 ore trasferă una din cele 2 bucăți într-o tavă. Eu am folosit o tavă de 30 cm x 22 cm. Cu ajutorul degetelor am tras și am întins aluatul pe toată suprafața tăvii. Apoi apasă ușor cu degetele pentru a forma niște gropițe. Presară deasupra ulei de măsline și ce ierburi aromatice preferi. Eu am presărat frunze uscate de usturoi sălbatic, oregano, busuioc și rozmarin. Acoperă iar tava cu un prosop și pune Foccacia la dospit pentru cel puțin 30 de minute.

Preîncălzește cuptorul la 220°C.

După cele 30 de minute presară deasupra sare, mai apasă ușor cu degetele și dă-o la cuptor pentru 15 minute la 220°C.

Se servește fierbinte. Este minunată. Pufoasă in interior și crocantă la exterior. Se servește ca atare sau cu o salată de legume.

Notă:

Ține cont că, cu cât este mai mare tava în care pui Foccacia, cu atât va fi ea mai subțire și cu cat este mai mică tava, cu atât va fi mai groasă. Astfel că ea va putea sta la cuptor între 15 – 25 de minute, în funcție de dimensiunea tăvii.

Ca și pont… ca să îți dai seama când este gata Foccacia, lovește ușor cu degetul în ea și dacă sună a gol, atunci înseamnă că este gata.

Foccacia cu ierburi aromatice0 1024x768 - Foccacia cu ierburi aromatice (vegan)

Foccacia cu ierburi aromatice1 - Foccacia cu ierburi aromatice (vegan)

Foccacia cu ierburi aromatice2 - Foccacia cu ierburi aromatice (vegan)

Foccacia cu ierburi aromatice3 1024x768 - Foccacia cu ierburi aromatice (vegan)

Foccacia cu ierburi aromatice4 1024x768 - Foccacia cu ierburi aromatice (vegan)

Foccacia cu ierburi aromatice5 1024x768 - Foccacia cu ierburi aromatice (vegan)

Foccacia cu ierburi aromatice6 1024x768 - Foccacia cu ierburi aromatice (vegan)

Foccacia cu ierburi aromatice7 1024x768 - Foccacia cu ierburi aromatice (vegan)

Foccacia cu ierburi aromatice8 1024x768 - Foccacia cu ierburi aromatice (vegan)

 

Vezi ultima rețetă: Fursecuri cu unt de arahide (vegan) aici.
Tagged , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *