Acasă, Diverse, Rețete

Brânză de soia (Tofu)

Brânză de soia (Tofu)
printfriendly pdf email button md - Brânză de soia (Tofu)

Imi place mult Brânza de soia (Tofu). Dar atat de greu o găsesc… Şi dacă tot am învăţat să prepar Lapte de soia, am zis să împuşc doi iepuri dintr-o lovitură şi am preparat şi tofu. Vezi aici cum am preparat Laptele de soia

tofu casa1 1024x768 - Brânză de soia (Tofu)

Brânză de soia (Tofu)

Ingrediente:

 • 1,6 l lapte de soia
 • 160 ml apă
 • 40 ml zeamă de lamaie

Mod de preparare:

Alege boabele de soia de impurități. Clătește boabele de soia cu apă.

Pune boabele de soia într-un vas încăpător. Acoperă cu apă. Lasă boabele de soia la înmuiat pentru 12 – 24 de ore.  În acest interval schimbă apa de 2 – 3 ori.

După 24 de ore boabele de soia îşi vor mări volumul de aproape 3 ori.

Când boabele de soia s-au înmuiat, se scurg de apă, se acoperă iar cu apă și se îndepărtează pielițele. Te vei ajuta de ambele mâini pentru a face acest lucru. Freacă ușor boabele de soia în palme pentru a îndepărta pielițele. Pielițele vor rămâne la suprafața apei așa că e destul de ușor să le îndepărtezi. Repetă acest pas până îndepartezi cât mai multe pieliţe. Nu este însă nici o problemă dacă îţi mai scapă câteva. 🙂

Scurge de apă boabele de soia și toarne-le în blender.

La 7 lg (sau 5 lg) de boabe de soia hidratate pui o cană de apă. Mixezi. Și tot așa până termini toată cantitatea.  Eu am un blender mic așa că această operațiune a durat puțin mai mult.

Strecoară laptele printr-o sită deasă, deasupra căreia pui pânză de tifon. Pulpa care rămâne este cunoscută sub numele de okara. Nu o arunca. O poți folosi la alte mâncăruri.

Pune laptele la fiert într-o oală. Adu la fierbere la foc mare. Amestecă din când în când cu o lingură de lemn, pentru ca laptele să nu se prindă de fundul oalei. Când începe să fiarbă, redu focul. Lasă să fiarbă pentru cel puțin 10 minute. Cu cât va fierbe mai mult, cu atât mai puțin se va simți gustul de soia. De preferat să guști laptele din când în când și când ajungi la gustul dorit, oprești focul. Cât timp laptele e pe foc, ai grijă să amesteci cât mai des, să nu dea în foc sau să se prindă de fundul oalei. E de preferat să nu lași oala nesupravegheată.

tofu casa2 1024x768 - Brânză de soia (Tofu)

Când ai fiert suficient laptele, adică eşti mulţumit de gustul său, opreşte focul. 

Combină apa cu zeama de lămâie.

Adaugă jumătate din cantitatea de zeamă de lămâie amestecată cu apă. Zeama de lămâie are rol de coagulant. Amestecă în lapte cu mişcări circulare cu o lingură de lemn pentru 1 – 2 minute. Toarnă restul de zeamă de lămâie şi amestecă cu mişcări înainte – înapoi. Încearcă să amesteci cu mişcări lejere, uşoare… fără viteză. 🙂

După câteva secunde laptele va începe să se închege. E momentul să te opreşti din amestecat. Acoperă oala cu un capac şi lasă să stea pentru 10 minute. Dacă nu s-a închegat suficient, mai adaugă câteva picături de zeamă de lămâie.

După ce au trecut cele 10 minute, vei observa că s-au format bucăţi mărunte de brânză. Lichidul care a rămas ar trebui să fie destul de limpede și gălbui. 

tofu casa3 1024x768 - Brânză de soia (Tofu)

Pregătește o oală, o sită deasă și o bucată de tifon (de preferat în mai multe straturi). Pune sita deasă deasupra oalei, iar deasupra sitei pune tifonul.

Toarnă bucățile de brânză închegate în tifon. Presează bine brânza pentru a se scurge surplusul de lichid.

Dacă ai o presă pentru tofu, cu atât mai bine. Vei obține o formă mai precisă.

tofu casa4 1024x768 - Brânză de soia (Tofu)

tofu casa5 1024x768 - Brânză de soia (Tofu)

tofu casa6 1024x768 - Brânză de soia (Tofu)

Lasă branza în tifon și pune deasupra ceva greu… 1 kg de făină, 1 kg de zahăr… sau cărți cum am pus eu. Las-o să stea așa pentru cel puțin o oră. Cu cât va sta mai mult la scurs, cu atât va avea o consistență mai cremoasă. Eu am lăsat brânza la scurs cam 1 oră. Consistența obținută e oarecum asemănătoare cu urda… are o consistența ușor spongioasă. 

În viitoarele mele sesiuni de preparare a branzei de soia, o voi lăsa la scurs 24 – 48 ore. Așa îmi voi da seama care este textura pe care o prefer mai mult. 

tofu casa7 1024x768 - Brânză de soia (Tofu)

Brânză de soia (Tofu) se pastrează la frigider, scufundată în apă, într-o cutie închisa ermetic. E de preferat să schimbi apa zilnic. 

Eu am preparat brânza simplu. În viitor voi adauga verdețuri, chimen, castravete etc.

Notă:

 • Coagulantul care se folosește în mod normal pentru tofu se numește nigari (clorură de magneziu). Are proprietatea de a coagula proteina din laptele de soia, formând astfel brânza tofu. Nu am avut la îndemână acest ingredient și din acest motiv am folosit zeamă de lămâie.
 • Dacă folosești zeamă de lămâie pe post de coagulant proporția ar fi următoarea: la 1 l de lapte pui 100 ml apă și 25 ml zeamă de lămâie

tofu casa8 1024x768 - Brânză de soia (Tofu)

tofu casa9 1024x768 - Brânză de soia (Tofu)

tofu casa10 1024x768 - Brânză de soia (Tofu)

tofu casa11 1024x768 - Brânză de soia (Tofu)

Brânză de soia (Tofu)
Porții: 255 gr tofu
 
Ingrediente
 • 1,6 l lapte de soia
 • 160 ml apă
 • 40 ml zeamă de lamaie
Mod de preparare
 1. Alege boabele de soia de impurități. Clătește boabele de soia cu apă.
 2. Pune boabele de soia într-un vas încăpător. Acoperă cu apă. Lasă boabele de soia la înmuiat pentru 12 – 24 de ore. În acest interval schimbă apa de 2 – 3 ori.
 3. După 24 de ore boabele de soia îşi vor mări volumul de aproape 3 ori.
 4. Când boabele de soia s-au înmuiat, se scurg de apă, se acoperă iar cu apă și se îndepărtează pielițele. Te vei ajuta de ambele mâini pentru a face acest lucru. Freacă ușor boabele de soia în palme pentru a îndepărta pielițele. Pielițele vor rămâne la suprafața apei așa că e destul de ușor să le îndepărtezi. Repetă acest pas până îndepartezi cât mai multe pieliţe. Nu este însă nici o problemă dacă îţi mai scapă câteva. 🙂
 5. Scurge de apă boabele de soia și toarne-le în blender.
 6. La 7 lg (sau 5 lg) de boabe de soia hidratate pui o cană de apă. Mixezi. Și tot așa până termini toată cantitatea. Eu am un blender mic așa că această operațiune a durat puțin mai mult.
 7. Strecoară laptele printr-o sită deasă, deasupra căreia pui pânză de tifon. Pulpa care rămâne este cunoscută sub numele de okara. Nu o arunca. O poți folosi la alte mâncăruri.
 8. Pune laptele la fiert într-o oală. Adu la fierbere la foc mare. Amestecă din când în când cu o lingură de lemn, pentru ca laptele să nu se prindă de fundul oalei. Când începe să fiarbă, redu focul. Lasă să fiarbă pentru cel puțin 10 minute. Cu cât va fierbe mai mult, cu atât mai puțin se va simți gustul de soia. De preferat să guști laptele din când în când și când ajungi la gustul dorit, oprești focul. Cât timp laptele e pe foc, ai grijă să amesteci cât mai des, să nu dea în foc sau să se prindă de fundul oalei. E de preferat să nu lași oala nesupravegheată.
 9. Când ai fiert suficient laptele, adică eşti mulţumit de gustul său, opreşte focul.
 10. Combină apa cu zeama de lămâie.
 11. Adaugă jumătate din cantitatea de zeamă de lămâie amestecată cu apă. Zeama de lămâie are rol de coagulant. Amestecă în lapte cu mişcări circulare cu o lingură de lemn pentru 1 - 2 minute. Toarnă restul de zeamă de lămâie şi amestecă cu mişcări înainte - înapoi. Încearcă să amesteci cu mişcări lejere, uşoare... fără viteză. 🙂
 12. După câteva secunde laptele va începe să se închege. E momentul să te opreşti din amestecat. Acoperă oala cu un capac şi lasă să stea pentru 10 minute. Dacă nu s-a închegat suficient, mai adaugă câteva picături de zeamă de lămâie.
 13. După ce au trecut cele 10 minute, vei observa că s-au format bucăţi mărunte de brânză. Lichidul care a rămas ar trebui să fie destul de limpede și gălbui.
 14. Pregătește o oală, o sită deasă și o bucată de tifon (de preferat în mai multe straturi). Pune sita deasă deasupra oalei, iar deasupra sitei pune tifonul.
 15. Toarnă bucățile de brânză închegate în tifon. Presează bine brânza pentru a se scurge surplusul de lichid.
 16. Dacă ai o presă pentru tofu, cu atât mai bine. Vei obține o formă mai precisă.
 17. Lasă branza în tifon și pune deasupra ceva greu... 1 kg de făină, 1 kg de zahăr... sau cărți cum am pus eu. Las-o să stea așa pentru cel puțin o oră. Cu cât va sta mai mult la scurs, cu atât va avea o consistență mai cremoasă. Eu am lăsat brânza la scurs cam 1 oră. Consistența obținută e oarecum asemănătoare cu urda... are o consistența ușor spongioasă.
 18. Brânză de soia (Tofu) se pastrează la frigider, scufundată în apă, într-o cutie închisa ermetic. E de preferat să schimbi apa zilnic.
Notă
Coagulantul care se folosește în mod normal pentru tofu se numește nigari (clorură de magneziu). Are proprietatea de a coagula proteina din laptele de soia, formând astfel brânza tofu. Nu am avut la îndemână acest ingredient și din acest motiv am folosit zeamă de lămâie.
Dacă folosești zeamă de lămâie pe post de coagulant proporția ar fi următoarea: la 1 l de lapte pui 100 ml apă și 25 ml zeamă de lămâie.

 

 

 

Vezi ultima rețetă: Lapte de soia aici. 
Tagged , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe: